Εχουν περάσει δέκα μήνες από τη μέρα που μια καθαρίστρια από το Έσσεξ της Βρετανίας μολύνθηκε από το νέο κορωνοϊό κι αργότερα επιβεβαιώθηκε ως η πρώτη ασθενής της Covid-19 στη χώρα κι ακόμη πάσχει από συμπτώματα της νόσου.
Η Τζόαν Ρότζερς, ηλικίας 51 ετών, αντιμετώπισε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γρίπη στα τέλη Ιανουαρίου και πέρασε δύο εβδομάδες κλινήρης με τη μυστηριώδη νόσο, προτού διακομιστεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκείνη την εποχή η Covid-19 δεν θεωρείτο ακόμη σοβαρή απειλή για τη Βρετανία, αφού μόνον εννέα άτομα είχαν λάβει οδηγίες να τεθούν σε καραντίνα από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας - επρόκειτο για Κινέζους φοιτητές που είχαν επισκεφθεί ένα γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο, όπως κι ένας συμπατριώτης τους, που έγινε το πρώτο θύμα του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Mirror η μεσήλικη γυναίκα είπε ότι ένιωσε πολύ περίεργα που ο ανήσυχος σύντροφός της, Ρίτσαρντ Σέπερντ, κάλεσε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο «για μια γρίπη». «Ένα από τα τελευταία πράγματα που θυμάμαι ήταν ότι αστειευόμουν με τον γιατρό στο θάλαμο αναζωογόνησης ρωτώντας τον “δεν θα πεθάνω, έτσι δεν είναι;” και μου απάντησε: “όχι στη βάρδια μου”». Αλλά ένα 24ωρο αργότερα η γυναίκα διαγνώστηκε με μια οξεία, ανεξήγητης μορφής πνευμονία κι οι γιατροί της έκαναν τραχειοστομία, της τοποθέτησαν αναπνευστήρα και την έβαλαν σε τεχνητό κώμα για να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής της καθώς ο οργανισμός της αντιμετώπισε πολλαπλές λοιμώξεις. Οι γιατροί της έδιναν 50/50 πιθανότητες να επιζήσει, όπως ενημέρωσε ο σύντροφός της την κόρη της Λόρεν.
Η Τζόαν Ρότζερς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και δεν έχει ιδέα πώς κόλλησε τον φονικό κορωνοϊό που καλπάζει και στη Βρετανία. Τις 17 μέρες που παρέμεινε στην εντατική δεν υποβλήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις κι όταν έκανε τελικά τον Ιούνιο ένα τεστ αντισωμάτων, έδειξε ότι είχε μολυνθεί από την Covid-19.
«Νομίζω ότι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Βρετανία. Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε τον Ιανουάριο. Ουδείς προέβλεπε τότε τι καταστροφή θα προκαλούσε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να υπήρχαν κι άλλα κρούσματα που δεν είχαν διαγνωστεί. Υπολογίζεται ότι θα πρέπει τότε να υπήρξαν 1.400 χωριστές περιπτώσεις εισαγωγής του ιού στη Βρετανία και για αυτό, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα “ασθενής μηδέν” επειδή εμφανίστηκε σε τόσο πολλά μέρη. Κι αυτό κατέστησε πολύ δύσκολη την αναχαίτισή του», λέει ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου.
H σκληρή μάχη της νοσοκόμας με τα παρατεταμένα συμπτώματα του κορωνοϊού
Αν και πέρασαν τόσοι μήνες από την περιπέτεια της υγείας της, που λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή, η Τζόαν Ρότζερς εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υποφέρει από τα παρατεταμένα συμπτώματα της Covid-19, με έντονη κόπωση, μυαλγία και κρίσεις άγχους και τις ψυχολογικές επιπτώσεις από τους εφιάλτες που είχε στις 12 μέρες που ήταν σε καταστολή, άλλη μία πρώην ασθενής που αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές μετά από τόσο διάστημα. Αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στη δουλειά της, αφού δεν δικαιούται λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης ειδικό επίδομα από το ταμείο περίθαλψής της.
Μέχρι τώρα το πρώτο γνωστό άτομο στη Βρετανία που είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε μολυνθεί από τον κορρωνοϊό, ήταν μια 75χρονη από το Σάρεϊ, που διαγνώστηκε θετική σε τεστ στις 21 Φεβρουαρίου.